Početna stranica Portala pravosuđa BiH


Visoko sudsko i tužilačko vijeće
Bosne i Hercegovine

VSTV BiH, EU i Vanjskotrgovinska komora BiH, u Mostaru organizovali radionicu o mirnim načinima rješavanja privrednih sporova

21.07.2021.

Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH (VSTV BiH) i Vanjskotrgovinska  komora BiH  organizovali su u Mostaru, 16. jula 2021. godine, informativnu radionicu o prednostima alternativnih i mirnih načina rješavanja privrednih sporova, namijenjenu poslovnoj zajednici u BiH.

O primjeni alternativnih načina u rješavanju privrednih sporova, sa privrednicima su  razgovarali eksperti iz ove oblasti. O postupku arbitraže pred Arbitražnim sudom pri Vanjskotrgovinskoj komori BiH, govorio je prof. dr Abedin Bikić, dok je o prednostima medijacije govorila Jagoda Ribica iz Udruženja medijatora u BiH.

O sudskoj nagodbi i prednostima koje bi masovnija primjena ovog instituta donijela privrednicima koji imaju određene sporove,  sa prisutnim je razgovarala Dijana Mazalić Nović, predsjednica Okružnog privrednog suda u Prijedoru.

Učesnici su na radionici imali priliku čuti detaljne informacije o arbitraži, medijaciji i sudskoj nagodbi, kao i o prednostima rješavanje sporova na ovaj način u odnosu na redovni sudski postupak.

Ovaj događaj je dio šire inicijative koju VSTV BiH provodi uz podršku Evropske unije, kroz Projekat "Izgradnja efikasnog pravosuđa u službi građana - IPA 2017", kako bi se poslovnoj zajednici približila arbitraža, medijacija i sudska nagodba, kao alati za brže, efikasnije i jeftinije rješavanje privrednih sporova.

 


Vijest je napisana na jeziku: Bosanskom

Povratak na vrh

Prateće fotografije

mostar2 (1).jpg

mostar4.jpg

Mostar1.jpg

Ostale fotografije